Kafejnīcās un lielveikalos ir liels kafiju pupiņu piedāvājums, tāpēc, viegli apjukt un grūti izvēlēties sev labāko kafiju, īpaši, ja esi jaunas garšas meklējumos. Patiesībā ir ļoti daudz dažādas nianses, kuras ietekmē kafijas pupiņu un vēlāk arī kafijas garšu. Ir svarīgi kāds ir kafijas pupiņu augšanas augstums, kāda ir tās šķirne, kāds pārstrādāšanas process un galu galā arī grauzdējums, veids kā to pagatavo un pasniedz.
Šoreiz pastāstīsim par kafijas pupiņu pārstrādes metodēm.
Ir trīs dažādi kafijas pupiņu pārstrādes procesi, kas ietekmē to kāda būs kafijas garša, kad tā nonāk mūsu kafijas krūzītē.
- „Mazgāšana un žāvēšana saulē ” – šajā kafijas pārstrādes procesā izmanto ūdeni, kafijas pupiņu mazgā, atdala no mīkstuma un tad žāvē saulē. Izteiktas garšu notis, vieglāka tekstūra.
- „Sausā jeb dabīgā žāvēšana “ – izmanto sauli kafijas pupiņu žāvēšanā. Dziļākas garšu notis, sulīgākas, sīrupainas – var būt saldākas garšu notis un daudzveidīgas.
- „Fermentēta kafija“ – izmanto ūdeni un papildus iekārtas – abu iepriekšējo metožu apvienojums. Vairāk sabalansēta garša, iespēja iegūt, piemēram, šokolādes nianses, tumīga tekstūra.
!! SVARĪGI !! Lai arī kafijas pupiņu pārstrādes metodes ietekmē kafijas garšu, primāri pārstrādes metode tiek izvēlēta atkarībā no klimatiskajiem apstākļiem vai resursu, iekārtu pieejamības, kā arī no konkrētās valsts kafijas ražošanas tradīcijām. Zinot pārstrādes metodi, mēs iegūstam svarīgu informāciju, kura noder kafijas grauzdēšanas procesā. Uz Caffeine kafijas pupiņu paciņām atradīsi informāciju kāda ir bijusi kafijas pupiņu pārstrādes metode.
Atceries, ka izcilu kafiju vienmēr atradīsi savā Caffeine, kā arī BoltFood un Wolt aplikācijās.