Vai, ieejot kafejnīcā, reizēm ir apjukuma sajūta no plaši piedāvātā kafijas dzērienu klāsta un nesaproti, kurš no tiem ir tavējais? Lai gan daži no mums labi pārzina kafijas terminoloģiju, daudzi vēl joprojām brīnās par atšķirībām starp Caffe latte (no itāļu valodas – caffe nozīmē “kafija” un latte – “piens”) un Cappuccino.
Tāpēc iedziļināsimies dažos no visbiežāk pasūtītajiem kafijas dzērieniem un izpētīsim, kur slēpjas to atšķirības:
Espresso
Espresso, kas ir daudzu citu kafijas dzērienu pamatā, tiek pagatavots, izspiežot karstu ūdeni cauri smalki samaltai kafijai. Espresso patiesībā ir kafijas pagatavošanas metode, kuras rezultātā tiek iegūts intensīvs un izteiksmīgas garšas dzēriens, ko klāj kafijas putu kārtiņa jeb crema. Espresso pasniedz nelielā krūzē un dzēriena apjoms – apmēram trešdaļa tases. Vai zināji, ka espresso ir iekļauts itāļu kultūras mantojumā?
Americano
Americano radās Otrā pasaules kara laikā. Amerikāņu karavīriem nepatika itāļu kafejnīcās pasniegtais espresso, kas bija iecienīts Itālijā, tāpēc itāļu baristas pievienoja espresso klāt ūdeni, lai tā līdzinātos viņu dzimtajā pusē dzertajai kafijai. Rezultāts? Americano, ko mēs pazīstam šodien.
Melnā kafija
Melnā kafija jeb Long Black ir līdzīgs kafijas veids Americano, tomēr to gatavo citādāk – visu kafijā esošo ūdeni tecinot cauri kafijai. Gala rezultātā sanāk “ļoti garš espresso”. Kāda tad atšķirība no Americano? Salīdzinot ar Americano, melnā kafijā jutīsi izteikti spēcīgāku un izteiksmīgāku garšu, kā arī kafija būs izteikti rūgtāka kā americano, kas tomēr garšā būs maigāks un sabalansētāks.
Cappuccino
Pat ja kāds nav kafijas cienītājs, visi atpazīst šo slaveno dzērienu. Cappuccino ir espresso dzēriens, kas nāk no Austrijas dzēriena “Kapuziner”, kas pirmo reizi parādījās Vīnes kafejnīcās 1700. gados, taču tādā formātā kā šodien kapučīno radās Itālijā 20. gadsimtā pēc espresso aparāta izgudrošanas. Ir dažādi veidi, kā pagatavot kapučīno. Tomēr parasti to pagatavo, pie espresso klāt ielejot labi saputotu pienu. Kapučīno krūzītē aptuveni 30% no krūzītes būs aizpildīta ar krēmīgām piena putām.
Latte
Caffè latte ir kafijas dzēriens, kas pagatavots no espresso, viegli saputota piena, un tas ir pārklāts ar ~1 cm plānu, zīdainu putu slāni. Ar pārāko piena attiecību pret espresso latte piedāvā maigāku kafijas garšu un krēmīgu tekstūru. Tā ir lieliska izvēle tiem, kas dod priekšroku mazāk intensīvām kafijas garšu notīm.
Flat white
Flat White ir diezgan spēcīgs un intensīvs kafijas dzēriens, kas būs zelta vidusceļš starp kapučīno un standarta kafiju ar pienu. Izcils dzēriens kafijas baudītājiem, kuri grib izteiktu kafijas garšu, bet negrib pazaudēt arī viegli saputotu pienu savā kafijā. Lai arī Flat White izcelsme precīzi nav zināma, vairāki kafejnīcu īpašnieki Austrālijā un Jaunzēlandē cīnās par titulu – “Flat White izgudrotājs”.
Moka
Moka (it. Caffe mocha) ir caffe latte ar šokolādi. Mokas vārds ir radies no Mokhas pilsētas Jemenā, kura agrāk bija kafijas tirdzniecības centrs. Līdzīgi kā caffe latte, moka ir espresso un piena dzēriens, kuram tiek pievienots kakao pulveris vai šokolādes mērce. Ja esi saldummīlis, tad neaizmirsti uz kafijas uzlikt putukrējumu vai pārkaisīt to ar kanēli un brūno cukuru, vai arī kāpēc izvēlēties – liec visu!
Latte macchiato
Latte macchiato. Interesants vārds, vai ne? Kā jau iepriekš rakstījām, no itāļu valodas “latte” nozīmē – piens. Bet “macchiato” Hmm.. dīvaini… vārdnīcā meklējot – “raibs, plankumains”.
Tad sanāk – “raibs piens”. Bet tā arī ir! Latte macchiato tiek pagatavota uz viegli saputotām, zīdainām un vēl BALTĀM putām, uzlejot pa virsu brūnu espresso. Tad nu tas izskats tāds arī sanāk – raibs, plankumains espresso dzēriens.
Nobeigumā jāsaka, ka kafijas pasaule ir tikpat daudzveidīga, cik tā ir garšīga. No drosmīgām un spēcīgām espresso garšām līdz krēmīgai lattei un pa šādam tādam karameļu makijato – ir pieejami daudz dažādu kafijas dzērienu, lai Tu atrastu īsto savai gaumei un vēlmēm.
Turpinot savu kafijas ceļojumu, neaizmirsti eksperimentēt ar dažādām pagatavošanas metodēm, izpētīt jaunus garšu profilus un izbaudīt katru kafijas malku. Jo kafija nav tikai dzēriens, tā ir kultūra, rituāls, iedvesmas avots un dažiem pat dzīvesveids.